Kahvila Ulla ja Aleksanteri
templatemo.com

Keisari Aleksanteri I:n ja kuvankauniin Ulla Möllersvärdin, Mäntsälän kartanon tyttären ensimmäinen kohtaaminen ja ihastuminen tapahtui 22.3.1809 Porvoon valtiopäivillä. Naisilla ei ollut päätäntävaltaa, mutta he saivat osallistua vapaamuotoisiin tilaisuuksiin, kuten tanssiaisiin. 18-vuotias Ulrika Ottiliana Möllersvärd oli innoissaan, hän osasi tanssiaskeleet ja viuhkan käytön.

Tanssin tuoksinassa Ulla pudotti viuhkansa lattialle keisarin jalkojen juureen. Mikä skandaali! Viuhkan tiputtaminen tarkoittaa pyyntöä kahdenkeskiseen tapaamiseen ja Ulla oli kömpelyyksissään tullut esittäneeksi keisarille treffipyynnön. Tanssiaisväki kohahti, musiikki pysähtyi ja kaikki tuijottivat Ullaa, Aleksanteria ja viuhkaa. Keisari kumartui ja ojensi viuhkan Ullalle. Hänen vastauksensa vahingossa esitettyyn kutsuun oli "kyllä".

Jumalaisen komea keisari Aleksanteri I ihastui sievään Ullaan ja tyttönen sai kunnian tanssia keisarin kanssa useamman kappaleen venäläistä katrillia. Pari vuotta myöhemmin keisari nimitti Ulrika Ottiliana Möllersvärdin keisarinnan hovineidoksi. Hän sai ensimmäisenä suomalaisena naisena tämän kunnian Suomen suurruhtinaskunnan aikana.